Ciprus kiváló adottságainak köszönhetően igen előnyös helyen van, ami a turizmust illeti, viszont rengeteg külföldi állampolgár él életvitelszerűen ezen a csodálatos szigeten. Az elmúlt hetekben tomboló világjárvány viszont Ciprust sem kíméli. Szerencsére a helyi kormány időben tett intézkedései a veszélyhelyzet idején megtérülni látszódnak. Ennek és a lakosok tudatos összefogásának illetve a szigeten működő kiváló egészségügyi ellátásnak köszönhetően remélhetőleg minél kevesebb kárral lépünk túl a világjárvány nehézségein. 

A kormány által bevetett védelmi intézkedések már több, mint 3 hete életbe léptek és szigorúan be is tartja szinte minden lakos a szigeten. A szigeten március 9-én találták az első fertőzött személyt. Jelenleg az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 214 fő és 14 gyógyult és további 6 fő elhunyt ennek következtében. (2020.03.30.)

Most szeretnénk beszámolni Önöknek a szigeten élő magyarokról és arról, ki hogyan éli meg ezt a hosszú és kihívásokkal teli időszakot.

 vivi.jpg

Tóth Linda ciprusi férjével és két gyermekével él Pafoson.

„Szeretek előre gondolkozni, és már hetekkel ezelőtt még a járvány elején elkezdtem egy-egy plusz dolgot vásárolni otthonra – mondja Linda. – Egy csirkével többet hoztam haza, és lefagyasztottam, vagy egy cukorral többet vettem, szépen lassan fokozatosan feltöltöttem a konyhát úgy, hogy két hétre elegendő élelmünk van itthon. Van egy három és fél éves kislányunk és egy ötéves fiunk, akik már pár napja itthon vannak, mert az óvodák és az iskolák szerdától bezárnak. Nem járunk ki az utcára, egyelőre itthon vagyunk. A férjem és én mától nem is dolgozunk, mindketten a szállodaiparban vagyunk és ott is leállás van mindenhol. Azt kell megoldanunk, hogy lefoglaljuk a gyerekeket és megbeszéltük a férjemmel, hogy amíg lehet a boltba sem megyünk. A párom családjában sok az idős, nem szeretnénk hazahozni a vírust.”


szandi.jpg

Czövek Alexandra férjével és gyermekükkel Limassolban élnek.

„Ez az egész korlátozás szerintem egy szükséges lépés volt ahhoz, hogy a vírus terjedését lelassítsuk – mondja az anyuka. – El kell fogadni, hogy nem tudok például edzésre járni, pedig versenyszerűen evezek és a kislányomat sem tudom hordani különféle foglalkozásokra. Most otthon kell lenni, és várni. Az az egy rossz érzés van bennem, hogy nem tudom, mikor láthatom a Magyarországon élő családomat, meddig tart ez az egész. Azt látom, hogy itt Cipruson elég nyugodtan kezeli mindenki a helyzetet, és az emberek próbálnak összefogni. Mi sem pánikolunk, de azért én is betáraztam a konyhát, vettem száraz élelmiszereket és bébiételeket, pelenkát, ilyesmit. Két-három hétig, ha nem is tudunk kimozdulni, akkor is van mit ennünk.”

tammy.jpg

Tammy Vivien kisfiával és férjével él Nicosiában.

„Itt a fővárosban nem érzek olyan nagy pánikot – mondja Vivi. – Inkább az összefogás jellemző. A fociegyesületben például bejelentették, hogy online edzéseket fognak tartani, hogy mozogjanak a gyerekek. A kilenc éves fiam is focizik. Ezt jó ötletnek tartom. Az iskola szervezi az internetes oktatást, nem maradnak a tanulók oktatás nélkül. Mi egy háromemeletes épületben lakunk, kettővel alattunk laknak az anyósomék. Az időseknél sok a tartalék élelmiszer, de azért mi is megtöltöttük a fagyasztónkat. Pánik nincs rajtam, egyáltalán nem félek a vírustól, inkább az idősekért aggódom jobban.”

forrás: nlc.hu


VIGYÁZZUNK MAGUNKRA! VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!