cyprus-1.jpg

Ciprus ingyenes koronavírus-kezeléssel és ellátással várja a turistákat: A kormány ígérete szerint, aki szigetországi nyaralása alatt fertőződik meg a kórokozóval, annak és családjának állja vakációja és gyógyítása összes költségét.


A tájékoztató szerint az érintettnek csupán a transzfer/taxi árát és a hazaútra szóló repülőjegyet kell fizetnie.

Az ötoldalas ajánlatot kedden küldte körbe a ciprusi kormány a légitársaságoknak és utazási irodáknak. Az ajánlat mellett természetesen a kormány kitér arra is, hogy Ciprus milyen szigorú higiéniai előírásoknak kell majd megfeleljen ahhoz, hogy ez egy jól működő rendszerré váljon.

Az esetleges külföldi fertőzötteknek egy 100 ágyas kórház áll rendelkezésre, mely szigorúan csak külföldi turisták kezelésére szolgál. A családtagok számára egy 500 férőhelyes “karantén szállodát” alakítanak ki.

Ciprus utazási szempontból 2020-ban az 5. legbiztonságosabb ország a világon, a mediterrán térségben pedig az első legbiztonságosabb! Kevesebb, mint 2 hónap alatt sikerült felszámolni a korona vírust a szigeten. Egy főre vetítve az egyik legalacsonyabb a fertőzési hányad az európai országok közül Ciprus. A szigetország lakosságának már több mint a tizedét tesztelték. 


A beutazás két fázisban fog történni, az első a június 9-19-ig, a második pedig a június 20-tól tartó időszakot jelenti a kormány döntése alapján.

A beutazás csak olyan országokból lehetséges, ahol az egészségügyi helyzetet megfelelőnek, alacsony rizikófaktorúnak tekintették, ezeket is két kategóriába sorolták:

Az első kategóriába tartozik Magyarország, Görögország, Málta, Bulgária, Norvégia, Ausztria, Finnország, Szlovénia, Izrael, Dánia, Németország, Szlovákia és Litvánia.

A második kategória Svájc, Lengyelország, Románia, Horvátország, Észtország és Csehország.

Az első fázisban, azaz június 9-től 19-ig mindkét kategóriában feltüntetett országból abban az esetben lehet belépni a szigetre, ha az utas be tud mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztet még a repülőgépre szállás előtt. 

Június 20-tól az első kategóriába sorolt országokból érkező utazóknak nem szükséges semmilyen egészségügyi bizonylatot bemutatni. 

Természetesen folyamatosan megfigyelik más országok helyzetét is, és a későbbiekben további országokból is eljuthatnak Ciprusra! De addig is minden – a fenti két kategóriába nem sorolt országból csak külön, speciális engedélyekkel és más, szigorú belépési feltételekkel lehet majd beutazni.

Az alábbi hírek a Ciprusi Köztársaságra vonatkoznak. Észak-Cipruson ettől független szabályozás van érvényben. A két oldal közötti határátkelők még nincsenek nyitva.