A ciprusi fogások mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszerei adják meg. A ciprusi konyha nagyon különleges. Az ételek mediterrán jellegűek. Különlegességüket az adja, hogy ételeiket a közel-keleti konyha fűszereivel keverik.

 

ciprus-gasztronomia-ingatlan-tengerparti-ingatlan.jpg

 

Ételek

Legjellegzetesebb az ún. meze, melyből két fajta létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy étel-összeállítás, amelyben 10-15 féle étel található: mártások, saláták, sajtok, húsok. Feltétlenül megkóstolandók a következő ételek is: muszaka (darált hússal töltött tészta, padlizsán és besamel mártásból készült csemege), a keftét (húsgombócok), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). 

A kebab az egész szigeten közismert. A nyársra fűzött húsdarabokat faszénparázson lassan sütik meg, majd pita tésztába teszik. Közkedvelt étel a letakart agyagedényben lassú tűzön főtt bárányhús, a kleftico. A mázas agyagból készült speciális edények formája méhkasra emlékeztet. Vigyázzunk, ne lakjunk túl jól! Ha megkínálnak, nem illik visszautasítani, de legyünk óvatosak. Ha este túl sok mezedest eszünk, kellemetlen gyomorbántalmaink lehetnek.

Cipruson nagyon sok étterem van és többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árakhoz hasonló. A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint a végösszeg kb. 10% -át ajánlott borravalóként adni.

 

Italok

A helyi boroknak varázsereje van! Noha némelyik ciprusi bor csalódást okozhat, mert nem üti meg a mércét, de vannak kiváló, nagyon finom, zamatos borok is. A Commandria St. John nevű bor szinte összefonódott Ciprussal. Eredetileg Kolossiban készült az a testes, édes bor a Szent János lovagoknak köszönhetően. A sziget borai közül kiemelendők még: keo hock, white lady, arsinoe és aphrodite. A vörös fajtákból sokkal nagyobb a választék. Az otello és az afames a legkedveltebb. A fejlődő ipari borászat termékei a helyi jellegű fehér és vörös kantara. Továbbá számos egyéb kiváló helyi borral is találkozhatunk. Közülük is az egyik legerősebb a "zivania". Egyfajta lélekmelegítő.