1. Kígyók vs macskák.
  Aki járt már a szigeten, annak valószínűleg feltűnt a fel és alá sétálgató, kedvesen hízelgő, vendégszerető macskapopuláció. A macskák nem őshonosak a szigeten. Az ókori szigetlakók nagy küzdelmet folytattak a szigeten őshonos rengeteg kígyófajjal, ezért macskákat telepítettek a szigetre, hogy visszaszorítsák a csúszómászók számát. Ma már csak egyetlen mérgeskígyó faj él a szigeten, az is csak a Tróodosz-hegység magasabb területein.

  img-20191106-161212.jpg


 2. Ciprus első olimpiai érmét alig 8 éve szerezte.
  A dicsőséget Pavlos Kontides hozta a szigetnek 2012-ben, aki vitorlázásban szerzett ezüstérmet a Londoni Olimpiai Játékokon.

  letoltes.jpg


 3. Ciprus az egyedüli ország, amelyiknek lobogójában benne van az ország teljes térképe
  1200px-flag-of-cyprus-svg.png


 4. Ciprus szigete Európa egyik legnagyobb madár vonulási útvonala alatt fekszik.
  Madarak milliói (közülük rengeteg flamingó) látogatják meg a szigetet évről-évre, zömük valamennyi időt el is tölt itt. Larnaca városától nem messze található a Sós Tó, mely télen és tavasszal flamingók ezreinek ad otthont.

  maxresdefault.jpg


 5. Ciprus a botanikai paradicsom.
  Ciprus a botanikusok paradicsoma, az éghajlat, a talaj és a földrajzi helyzet egyaránt hozzájárul Ciprus növényvilágának gazdagságához. Jellegzetes klímájának köszönhetően több mint 1900 növényfajjal, alfajjal és virágzó növénnyel találkozhatunk, ebből 142 csak itt a szigeten él meg. Legtöbbjük szigorúan védett!

  img-20191106-134518.jpg


 6. Ciprus egyik jelképe a muflon.
  A szigetországi pénzérmékre is rányomtatott muflon, mely a kecskékhez hasonlít leginkább, a Troodos hegységben él, és szigorúan védett állat.

  moufflon-muflon-97796219.jpg

További érdekességekért kövessen minket Facebookon és Instagramon!
Találja meg nálunk álmai otthonát ezen az izgalmas szigeten!